Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felelősségvállalás

2008.07.28

Gondolod, hogy azok az emberek, akik a repülőgépen ülnek, véletlenül kerültek oda? Minden történésnek oka van. Minden egyes történést azért választunk ki, hogy megéljünk általa valamit. Ha utasszállítót vezetsz, te is azért választottad azt az utat éppen, hogy velük légy. Ha történik valami rossz, abban együtt léteztek, mert így akartátok megélni. Szükségetek van, volt arra az élményre. Neked egyik oldalról, az utasoknak a másikról. Igen, amikor megtörténik, ez sovány vigasz, hogy "persze, én választottam"... mégis így van. Gondolj bele jobban és ha el tudod hinni, már érzed is, mekkora terheket cipelsz a hátadon feleslegesen. Viszed mások felelősségének terhét is a nyakadban! De miért? Mert attól felelősségteljesebb, jobb ember vagy? És hány métert tudsz még haladni ekkora súllyal? Pont ez a lényeg! HA ELENGEDED A FELELŐSSÉG SÚLYÁT, mert rájössz, nem a tiéd, ATTÓL MÉG JÓ EMBER MARADSZ, AKINEK FONTOS A MÁSIK. CSAK KÉPES LESZEL BOLDOGABBAN ÉLNI, KÖNNYEBBEN HALADNI, TEREMTENI AZ ÉLETEDBEN, ÉS ITT A TITOK: EZ ÁLTAL TEREMTED MEG SZERETETTEL, HOGY NEM LESZ SEMMI BAJ AZON A GÉPEN!

Úgy gondolom, hogy az Életünk egy szövevényes háló. Vannak benne rácspontok, amik fixek. Ezek érzelmi, fejlődési pontok, ott vannak és így, vagy úgy meg kell élni őket. Ha nem az egyik irányt választod, mert mondjuk el akarsz kerülni egy eseményt, odaérsz majd egy másikból, de ezek kihagyhatatlanok. Életed legtöbb pillanatával így van ez. Ha bele kell menned egy szégyenérzet megtapasztalásába, elérheted többféleképpen, de úgy gondolom, mindenképpen be fog következni. Ez az eleve elrendelés tana bennem, a többi, a rácspontokhoz, tehát a tanuláshoz vezető ÚT pedig (hogy melyiket választod, merre mész) maga, a SZABAD AKARAT.

Felelősség... igen. :-) Véleményem szerint "magasabb szinten" csak a saját életedért vagy felelős. Pontosan azért, mert mindenki maga választja meg, mit akar megtenni az életében. Azért tesznek dolgokat az emberek így, vagy úgy, hogy - néha csak tudat alatt tudva - megéljenek bizonyos érzelmeket. Egy részüket azért, mert biztonságot ad, ha olyan érzelmeket élhetnek át, melyeket gyermekkorban gyakran átéltek. (Mert az az ismerős, otthonos, régi "jó kis" érzelem.) Más részét azért, mert új, mert kell, mert vonz, stb. 
A társadalmi elvárások alapján pedig sok-sok mindenért felelősséggel tartozol. Én azt gondolom, vállad a felelősséget először a saját életedért teljesen, aztán majd meglátod, mennyi fér még el a válladon. Ha saját dolgaidért, tetteidért vállalod ezt, úgy hiszem, elég lesz ahhoz, hogy szeretettel "közlekedj" a Világban. Az egyéb dolgokért vállalt felelősség mértéke magától megteremtődik benned. Ne vállalj többet, mint amennyit jó érzéssel, szeretettel, könnyedén viszel, mert Te magad sínyled meg. Légy boldog, ezért vagy itt!:-)